Posted by Unknown on Friday, 14 June 2013.


Pek Pembungkusan Bahulu Menggunakan Daun Pisang
NUR FATIN AMIRA BT. ZAKARIA
Pelajar Reka Bentuk Dalaman,Pusat Pengajian Perumahan, Bangunan dan Perancangan
Universiti Sains Malaysia, 11800 USM, Pulau Pinang.

Penghasilan Pek Pembungkusan menggunakan daun pisang di bahagian luar dan penggunaan kertas pisang dibahagian dalam  pek pembungkusan.



Bahulu kasih nama produk pek pembungkusan. Tagline 'KASIH DIHATI PASTI NAK LAGI'. Bagi satu pek pembungkusan mengandungi 10- 20 biji bahulu dengan harga RM6- RM8 sebungkus. Kelebihan pek pembungkusan ini menggunakan bahan semula jadi iaitu daun pisang, serat batang pisang, dan penggunaan tali pemegang daripada helaian daun pisang. Produk ini mudah digunakan oleh pengguna kerana ciri-cirinya yang ringan, kecil dan menarik.

Pek Pembungkusan Bahulu Menggunakan Daun Pisang

1.0 Abstrak
Kelebihan Pek Pembungkusan Bahulu
Menggunakan Daun Pisang


        Pisang atau nama saintifiknya Musa paradisiaca L adalah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Musaceae. Pisang kaya dengan pelbagai khasiat  dan mampu meningkatkan kesihatan manusia. Terdapat kira-kira 20 jenis pokok pisang antaranya pisang tanduk, emas, embun, nipah dan nangka manakala pisang cavendish pula adalah baka tempatan untuk eksport. Pokok pisang adalah tumbuhan serba guna apabila setiap bahagiannya mempunyai kegunaan kepada manusia daripada daun hinggalah ke umbut. Daun pisang misalnya merupakan pembungkus makanan seperti nasi lemak dan juga sebagai alas makanan kerana menghasilkan bau yang harum. Inovasi yang dicipta untuk pek pembungkusan adalah menggunakan daun pisang dan juga serat daripada batang pisang yang telah diproses bagi menghasilkan bahan bungkusan. Idea reka bentuk pek bungkusan bahulu ini adalah daripada batang pokok pisang, iaitu lebar dibahagian bawah dan tirus dibahagian atas. Kelebihan pek pembungkusan ini adalah 100% menggunakan bahan semula jadi iaitu daun pisang, serat batang pisang, dan penggunaan tali pemegang daripada helaian daun pisang. Produk ini mudah digunakan oleh pengguna kerana ciri-cirinya yang ringan, kecil dan menarik. Produk pek bugkusan bahulu ini dapat menggantikan penggunaan kertas dan plastik yang semakin meningkat. Bahan yang digunakan adalah mesra alam dan kalis air itu, dihasilkan daripada proses melekatkan helaian daun pisang antara satu sama lain Menariknya proses itu menggunakan getah pisang sendiri menerusi satu kaedah khusus. Proses ini menggunakan lapisan belakang daun pisang kerana ketahanan bahagian permukaan hadapannya, manakala getahnya pula lebih mudah dikeluarkan daripada bahagian ini. Sekeping pek pembungkusan yang dihasilkan daripada dua helai daun pisang ialah lima kali ganda lebih kuat dan tahan daripada kertas pembungkus makanan biasa. Pek pembungkusan ini merupakan inisiatif baharu sejajar dengan Dasar Polisi Hijau Negara.Tambah pula, kajian mendapati daun pisang pembungkus itu boleh menggantikan plastik kerana tidak mengandungi bahan kimia dan toksik, lantas selamat diguna selain mudah lerai.Ini juga adalah kajian yang pertama seumpamanya di dunia menghasilkan bahan pembungkus daripada daun pisang.Inovasi ini sememangnya boleh memberi sumbangan besar kepada industri asas tani negara dan dapat mengurangkan nilai pasaran kertas di peringkat global.


Permulaan dan perkembangan idea

Lukisan perspektif dan pandangan produk pembungkusan
Cara-cara membuat kertas pisang

No Responses to

Leave a Reply